یکی از پیآمدهای سیر تحول حسابداری استفاده از نسبتهای مالی برای ارزیابی عملکرد و تجزیه و تحلیل صورتهای مالی است که پیدایش آنها به اواخر قرن نوزدهم میلادی بر میگردد و محاسبه آنها بهطور کامل به صورتهای مالی شامل ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت گردش وجه نقد بستگی دارد. نسبتهای مالی در چهار گروه نسبتهای نقدینگی، فعالیت، سرمایهگذاری و سودآوری طبقهبندی میشوند.
از جمله منابع اقتصادی یک شرکت که انتظار میرود برای عملکرد آتی مفید واقع شوند، داراییها هستند. انواعی از داراییها مانند وجه نقد و حسابهای دریافتنی اقلام پولی و بعضی دیگر مانند موجودی کالا، زمین، ساختمان و تجهیزات، داراییهای فیزیکی غیرپولی و داراییهای دیگری مانند علائم تجاری، حق اختراع و حق چاپ اقلام غیرفیزیکی و نامشهود هستند. داراییهای یک شرکت تجاری بخش مهمی از عملیات مؤسسه را تشکیل میدهند و در فعالیت تجاری مؤسسه با سایر عناصر بدهی و سرمایه در ارتباط قرار میگیرند. در بیشتر تحقیقات انجام شده در داخل و خارج از کشور، بازده سهام به عنوان معیار مهمی برای اندازهگیری عملکرد شرکت مطرح شده است؛ اما تحقیقات پیشین نشان میدهد که بازار برای لحاظ کردن اطلاعاتی که در دسترس همگان قرار میگیرد، کند است و این موضوع در مقابل فرضیه بازار کارا قرار میگیرد(مگینا و همکاران،2012).
رشد دارایی باعث ایجاد ظرفیتها، فرصتها، درآمد و سود میشود. این رشد یا به صورت ساختاری و ذاتی در درون شرکت به وقوع میپیوندد و یا از راه تحصیل و ادغام شرکتها حاصل میشود. شرکتهای دارای رشد مثبت یا منفی دارایی از نظر عملکرد ویژگیهای متفاوتی دارند. تحقیق حاضر تأثیر شاخصهای ارزیابی عملکرد شرکت بر رشد دارایی را مورد بررسی قرار میدهد. برای این منظور، از نسبتهای مالیِ بازده دارایی، گردش دارایی، حاشیه سود(بازده فروش)، بازده حقوق صاحبان سهام و میزان فروش اعتباری به عنوان شاخصهای ارزیابی عملکرد شرکت استفاده میشود و تأثیر این متغیرها بر رشد دارایی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار میگیرد، بنابراین در این پژوهش شاخصهای ارزیابی عملکرد شرکت، متغیر مستقل و رشد دارایی به عنوان متغیر وابسته استفاده میشوند. همچنین این بررسی با کنترل اندازه شرکت صورت میگیرد.
با توجه به توضیحات فوق، سؤالات اصلی پژوهش بدین صورت تدوین شدهاند:
- آیا شاخصهای ارزیابی عملکرد شرکت بر رشد دارایی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تأثیرگذار هستند؟
- آیا شاخصهای ارزیابی عملکرد شرکت، قادر به پیشبینی رشد دارایی میباشند؟
1-3- اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
یکی از مهمترین مسائل برای سرمایهگذارن، اعتباردهندگان و به طور کلی تصمیمگیرندگان داخلی و خارجی، مسأله ارزیابی عملکرد شرکتهاست. در آستانه قرن بیست و یکم میلادی، اقتصاد اکثر کشورها به سمت خصوصیسازی و مشارکت آحاد جامعه در تأمین سرمایه مورد نیاز شرکتها سوق یافته، به گونهای که این امر موجب پیدایش شرکتهای ملی و چند ملیتی نیز شده است. بر این اساس امروزه نتایج عملکرد شرکتها، منفعت انفرادی ندارد و منافع گروه کثیری از آحاد جامعه را تحت تأثیر قرار میدهد. تحت این شرایط عدم کنترل و نظارت صحیح بر عملکرد شرکتها توسط سهامداران ممکن است آثار زیانباری بر ثروت سهامداران و در نهایت اقتصاد جامعه به همراه داشته باشد. در نتیجه ارزیابی عملکرد شرکت ضرورت دارد( انصاری و کریمی، 1388).
معیارهای زیادی برای ارزیابی عملکرد وجود دارد که هر کدام در جایگاه خود میتواند معیار مناسبی باشد. در این پژوهش از نسبتهای مالی به عنوان شاخصهایی برای مقایسه و نیز تحلیل و تفسیر سلامت مالی شرکتها استفاده میشود که معمولا” معیارهای مهم و استانداردی برای سرمایهگذاران و محققان در بررسی اوضاع مالی شرکتها هستند. از طرف دیگر، بررسی وضعیت تغییرات در داراییها که از منابع اصلی رشد و توسعه آتی شرکتها هستند؛ از اهمیت بسزایی برخوردار است. از این رو پی بردن به چگونگی تعامل داراییها و عملکرد شرکت در اتخاذ تصمیمات اقتصادی میتواند بسیار مفید واقع شود.
1-4- اهداف تحقیق
1-4-1- هدف اصلی
امروزه در بسیاری از پژوهشها از نسبتهای مالی به عنوان شاخصهایی برای ارزیابی عملکرد شرکت که شاخصی از ثروت آفرینی برای سهامداران است، یاد میکنند. بررسی وضعیت سرمایهگذاری در داراییها نیز از نظر میزان تأثیر آن بر منابع مالی در دسترس برای توزیع میان مالکان و اعتباردهندگان شرکت و همچنین تأثیر آن در کاهش ریسک کلی شرکت به دلیل افزایش در رشد منافع مورد انتظار داراییها و به تبع آن کاهش بازده از اهمیت ویژهای برخوردار است،
هدف اصلی پژوهش حاضر که از جمله مطالعات اثباتی در حسابداری است؛ بررسی اطلاعات حاصل از گزارشهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای یافتن تفاوت ویژگیهای عملکرد شرکتهای دارای رشد مثبت و منفی دارایی میباشد.
1-4-2- هدف ویژه
در پژوهش حاضر از نسبتهای مالیِ بازده دارایی، گردش دارایی، حاشیه سود(بازده فروش)، بازده حقوق صاحبان سهام و میزان فروش اعتباری به عنوان شاخصهایی برای ارزیابی عملکرد شرکتها استفاده شده است، بنابراین تأثیر نسبتهای مالی مطرح شده بر رشد دارایی هدف ویژه این پژوهش میباشد.
Magina & et al
فرم در حال بارگذاری ...